Sök:

Sökresultat:

36 Uppsatser om Växa upp i sekt - Sida 1 av 3

Är Amish en sekt?

Syftet med denna C-uppsats Àr (1) att finna en teoretisk modell kring begreppet sekt och (2) att utifrÄn denna modell undersöka vilka sektliknande drag Amish uppvisar i ett avgrÀnsat material..

Sekt eller inte? : var gÄr grÀnsen?

Den hÀr uppsatsen började som nÄgot helt annat. En studie över vad egentligen sekter Àr. Ju lÀngre undersökningarna fortskred desto mer likhetstecken började jag se med ett nÄgot helt annat. Jag har varit försÀljare i Tupperware i 5 Är och det var i detta företag jag hittade likheterna med sekterna jag lÀste om. Kan det verkligen vara sÄ att Tupperware Àr en sekt? Det Àr det vi ska ta reda pÄ med hjÀlp av olika forskare och deras teorier..

Vilka hjÀlpbehov föreligger hos en individ som lÀmnar en destruktiv sekt?

Tidigare forskning pekar pÄ att psykologiska faktorer pÄverkar hur individen rekryteras till en sekt. FörförstÄelsen inför denna intervjustudie var att det skulle kunna finnas ett behov av ett rehabiliteringscentrum i Sverige, och frÄgestÀllningen gÀllde vilka behov som föreligger hos en individ som lÀmnar en destruktiv sekt sett utifrÄn professionella hjÀlpares perspektiv. 14 personer deltog, psykiatriker, prÀster, politiker, terapeuter och psykologer. Resultatet visade att det finns olika anledningar till att individer rekryteras in i en sekt liksom till att de lÀmnar den. Resultatet visade ocksÄ att det föreligger ett hjÀlpbehov hos individer som lÀmnar sekter och gemensamma svar för alla respondenter var att det behövs: (1) samtal, (2) gemenskap, (3) nÄgon som lyssnar..

?Du ska inte vara en del av den hÀr vÀrlden? : En tematisk analys om barns erfarenhet av att vÀxa upp i en sekt

Syftet med denna uppsats Àr att utifrÄn en tematisk analys studera barns egna erfarenheter av att vÀxa upp i en sekt. Jag vill ocksÄ ta reda pÄ hur barnen hanterar de problem som kan tÀnkas uppstÄ. Den metod som anvÀnds Àr datadrivet angreppssÀtt dÀr jag utgÄr frÄn tio berÀttelser skrivna eller berÀttade av före detta medlemmar i Jehovas vittnen respektive Hare Krishna. UtifrÄn texterna har teman arbetats fram. Temana kom att gÀlla skola, familj, fritid, vÀlbefinnande och samhÀlle.

Vem ska jag tro pÄ? : En kvalitativ och jÀmförande textstudie om synen pÄ Scientologikyrkan i Sverige

Scientologikyrkan har sedan dess uppkomst pÄ 1950-talet fÄtt utstÄ stor kritik. Rörelsen har av somliga mÄlats upp som en farlig sekt medan andra vÀljer att se den som en ny religiös rörelse, vars lÀra och praktik, exempelvis dianetiken, ska tolkas i en religiös kontext. Denna studie bygger pÄ en kvalitativ textanalys som gÄr ut pÄ att granska den bild av scientologerna som skildras i olika material, sÄ som rörelsens eget, facklitteratur, tidningar samt skolans undervisningsmaterial. Studien avgrÀnsar sig till att endast behandla scientologerna i Sverige. Olika teorier och tidigare forskning kring sekter och nya religiösa rörelser har applicerats pÄ materialet.

Sekt eller ny religiös rörelse? : Bilden av nya religiösa rörelser i fyra lÀroböcker för religionskunskap pÄ gymnasiet

Denna uppsats analyserar och diskutera lÀroboksbilden av nya religiösa rörelser i fya lÀroböcker för religionskunskap pÄ gymnasiet. De generella frÄgorna som stÀlls Àr hur lÀroboksbilden ser ut och vad man kan sÀga om den i jömförelse med nu gÀllande lÀro- och kursplan.Analysen görs i tvÄ steg. Först analyseras texten enligt innehÄllsanalysen som den presenteras av Hellspong och Ledin. Sedan analyseras resultatet utifrÄn tidigare forskning.Slutsatserna av undersökningen Àr att lÀroböckerna skulle limma beskriva de nya religiösa rörelserna mer ingÄende och anvÀnda sig mindre av begreppet sekt eftersom det Àr negativt laddat. Man skulle ocksÄ kunna lÀgga mer fokus pÄ individen, för att fÄ en mer nyanserad bild..

Är mormonrörelsen en religiös sekt? : en analys utifrĂ„n sektteorier om mormonernas organisation och tro

My aim for this essay is to investigate if The Church of Jesus Christ of Latter-day Saints is a religious sect, on the basis of literature and information about the Mormons organisation and their religious standpoints. My conclusion is that Mormon Church is a religious sect. Their organisation has several sect characteristics according to sect definitions; see for example Göran Gustafsson (2000), Mikael Rothstein (1997) and Bryan R. Wilson (1970). Other researchers in religious studies think that the Mormon Church is not a sect but a cult.

Tiden Àr inne, Guds rike Àr nÀra : En analys av Markusevangeliet ur ett religionssociologiskt sektperspektiv

Denna uppsats syftar till att analysera hur Jesus och hans anhÀngare framstÀlls i Markusevangeliet för att sedan jÀmföra detta med nutida religionssociologiska teorier kring sekter och karismatiska sektledare. Slutligen diskuteras huruvida det Àr relevant att definiera Jesus och hans anhÀngare, sÄ som de framstÀlls i Markusevangeliet, som en sekt. UtifrÄn den tolkning som framkommer i denna uppsats sÄ argumenterar jag för att Jesus och hans anhÀngare till stor del kan betraktas som en sekt vars mÄl var att undervisa och predika om att Guds rike snart skulle komma. Det gÄr Àven att till övervÀgande del placera in gruppen i kategorin revolutionistisk- eller apokalyptisk sekt, Àven om inte heller detta stÀmmer till fullo dÄ Jesus lÀgger större tyngd pÄ omvÀndelsen Àn dessa typer av sekter beskrivs göra. Jesus framstÄr som ledare för denna grupp och hans plats i hierarkin framstÀlls bygga pÄ en karismatisk auktoritet som bekrÀftas av de mirakel och förutsÀgelser om framtiden som han beskrivs utföra. Det bör dock understrykas att den modell som anvÀnts vid analysen Àr en definition som frÀmst syftar till att appliceras pÄ nutida religiösa grupper, vilket ocksÄ kan vara anledningen till att definitionen av hela gruppen som en sekt inte stÀmmer till fullo, dÀremot sÄ framkommer det att den tolkning som gjorts i denna uppsats visar att teorier kring karismatisk auktoritet till stor del överensstÀmmer med bilden av Jesus som framkommer i Markusevangeliet. .

Jesus ? en sektledare? : en religionssociologisk studie om bilden av Jesus som en eventuell sektledare

Syftet med denna uppsats Àr att ta reda pÄ hur dagens forskning definierar sekter och deras ledare. Sedan vill jag jÀmföra dessa definitioner av sekter/sektledare och de bilder som framstÀlls av Jesus i Matteusevangeliet. Jag vill Àven undersöka om det Àr möjligt att Jesus lÀrjungar skulle kunna betraktas som sektmedlemmar.Jag har lagt upp uppsatsen sÄ att jag först börjar med att definiera ordet sekt. Jag har anvÀnt mig av Bryan R. Wilsons klassificering av sekter som en utgÄngspunkt.

Sekt, stat och apokalyptiskt vÄld

Denna uppsats behandlar det fenomen som uppstÄr nÀr en, mer eller mindre isolerad, grupp religiöst hÀngivna mÀnniskor, hamnar i en sÄ pass allvarlig konflikt med staten och dess instutitioner att vÄldsamheter uppstÄr. Fenomenet brukar gÄ under beteckningen fanatiskt religiöst vÄld, och Àr i dess vÀsterlÀndska tappning mer eller mindre synonymt med sekter och sekterism.P.g.a. Àmnets digra karaktÀr Àr en kraftig begrÀnsning nödvÀndig för att kunna behandla Àmnet i en C-uppsats. Jag har dÀrför gjort valet att koncentrera mig pÄ de tvÄ mest extrema och medialt uppmÀrksammade fallen av religiöst sektvÄld. DÄ ett av syftena med uppsatsen Àr att undersöka orsakerna till hur och varför vÀpnade konflikter uppstÄr mellan stat och sekt har jag valt att utesluta de fall dÀr enbart kollektivt sjÀlmord av och med sektmedlemmarna utförts, utan inblandning av staten.

Sekt eller samfund? : en studie av pingströrelsens organisatoriska utveckling

Jag har gjort en undersökning om huruvida pingströrelsen kan ses som en sekt eller ett samfund. SamfundsfrÄgan har alltid varit en kÀnslig frÄga inom pingströrelsen. Utvecklingen idag har ÀndÄ bidragit till att rörelsen 2001 registrerade ett samfund. Uppslutningen Àr dock mycket skral frÄn församlingarnas sida och frÄgan Àr om rörelsen kan gÄ enade in i en samfundsbildning. Jag har deltagit i pingströrelsens Ärliga pastorskonferens dÄ det fÀrska bildandet av föreningen ?Pingst fria församlingar i samverkan? behandlades.

Den anonyma sekten

Syftet med detta arbete Àr att göra en omdefinition av begreppet sekt som utgÄr ifrÄn vad sekten fyller för funktion hos individen, samt att studera om denna nya definition erbjuder plats till storseansen. Studien bygger dels pÄ en kvalitativ intervjustudie med sex respondenter, tvÄ observationer som genomförda i vid olika tillfÀllen samt skrivna vittnesmÄl frÄn sexton avhoppade sektmedlemmar. Denna studie Àr ett försök att belysa sektbegreppet utifrÄn vad sekten erbjuder individen, dÀrför Àr sekten som organisation endast beskrivet kort och ingen större diskussion angÄende olika sektformer förekommer. Det nya sektbegreppet grundar sig dels i vittnesmÄl frÄn avhoppade sektmedlemmar och dels i etablerade sociologiska begrepp som berör individer och det moderna samhÀllet.Resultatet visar tydligt att begrepp som gemenskap, individuallitet, erkÀnnanden och tillhörighet Àr av största vikt för individer som gÄtt med i sekter och försvagad ontologisk trygghet verkar vara avgörande för hur individen reagerar nÀr denna kommer i kontakt med en sekt.Arbetet visar Àven att det finns stora likheter i vad sekten erbjuder individen och vad storseansen erbjuder individen, men viktigt Àr att poÀngtera att det Àven finns stora skillnader och det Àr inte helt problemfritt att likstÀlla dessa tvÄ fenomen..

Hedbergianerna i JÀrvsö : en historisk studie

Den egna nyfikenheten, studierna i religionsvetenskap samt ett intresse för hembygdshistoria har fÄtt mig att vÀlja det Àmne som denna uppsats handlar om. Viljan till att försöka levandegöra en del av traktens historia har ocksÄ varit den största drivkraften i detta arbete.HuvudÀmnet för uppsatsen handlar om en religiös sekt i JÀrvsö under 1800-talet. Sekten kallades i folkmun för ?hedbergare? men Àr i kyrkohistorien mer kÀnd under namnet hedbergianer. BÄda dessa namn kom av att församlingsmedlemmarna i dessa utbytargrupper inspirerades av en finsk prÀst vid namn Fredrik Gabriel Hedberg.Det övergripande syftet med arbetet Àr att göra en historisk beskrivning av hedbergarna i JÀrvsö, dÄ frÄn rörelsens uppkomst till dess fall.

FÄngen mellan tvÄ vÀrldar : Sektavhoppares psykosociala problematik

The purpose of this thesis is to study the personal problems that can occur when defecting from a destructive cult, and what kind of support you may need from social authorities. The aim is to develop guidelines for social workers who are in contact with sect defectors. It?s a qualitative study based on interviews with six defectors from Jehovah?s witnesses. The results shows that all the defectors that have been interviewed have had anxiety problems, lost contact with friends and relatives, low level of education, and low self esteem when defecting or after.

Manipulativa sekter, vem ansluter sig?: en beskrivning och analys av omvÀndelsen ur ett psykologiskt perspektiv

Syftet med denna litteraturstudie Àr att analysera den omvÀndelseprocess som sker vid en individs initiering i en manipulativ sekt. Definitioner och beskrivningar av sekter, manipulativa sekter och omvÀndelse presenteras. Fokus ligger pÄ svenska religiösa manipulativa sekter och jÀmförelser med Jehovas Vittnen och Livets Ord förekommer. OmvÀndelseprocessen analyseras genom uppsatsens teoretiska ramverk, vilket utgörs av Maslows Behovstrappa, teorier om attitydförÀndringar samt Festingers teori om kognitiv dissonans. De frÄgestÀllningar som uppsatsen söker besvara Àr: Vilka sociologiska och psykologiska situationer föreligger nÀr en individ ansluter sig till en manipulativ sekt? Hur ser omvÀndelseprocessen ut? samt Hur verkar de psykologiska processerna inom ramen för omvÀndelseprocessen? Slutsatsen som kunnat dras frÄn de psykologiska processer som verkar genom omvÀndelseprocessen Àr initialt att de mÀnskliga sociala behoven skapar en vilja att tillhöra en grupp.

1 NĂ€sta sida ->